Den flyvende kampvogn er tilbage

christian-jespersenDen 21. februar 2014 bliver en dag, som HK Give Fremads stærke bagspiller Christian Jespersen aldrig glemmer: Give og Christian spiller topkamp i Aarhus i NRGI Hal 1 mod AGF. Det kører forrygende for gæsterne, og Jespersen forsøger efter 9 min. spil sit så velkendte kamikazegennembrud gennem modstandernes forsvarskæde. Gennembruddet er godt nok, men det er landingen ikke. Det i forvejen skrøbelige venstre knæ får et ordentligt smæk med det resultat, at det bagerste korsbånd bliver revet over. Det ved den vestjyske kriger ikke på dette tidspunkt, så på trods af smerter forsøger han igen lykken lidt senere, men det ER slut! Støttet af holdleder Peter Thuun forlader den bomstærke bagspiller banen med vand i øjnene. Han ved godt han er færdig! Måske for et år, måske endnu længere …..

2-3 måneder foran lægernes skema
– Pis, tænkte jeg, da det skete. Jeg vidste godt, at det var slemt. Knæet var helt låst, jeg kunne slet ikke støtte på benet, og lige i øjeblikket det sker, frygter man jo, at man aldrig kommer til at spille igen, fortæller Christian Jespersen her et stort halvt år efter uheldet. På helt mirakuløs vis er den skudstærke venstre back igen at finde i Gives startopstilling i en træningskamp mod Frederikshavn. Stik imod alle odds –og lægelige hensigtserklæringer – er Jespersen blevet kampklar på 6 måneder, og dermed er han 2-3 måneder foran fagkundskabens forventninger. Det er der især to gode forklaringer på.

Lårbasserne tager over
– For det første har jeg af lægerne fået at vide, at min muskulatur omkring mine knæ er ganske enestående stærk. De har simpelthen aldrig set så stærk og kompakt en lårmuskulatur. Det betyder, at musklerne i høj grad har overtaget det manglende korsbånds funktion. For det andet har jeg virkelig trænet knæet målrettet i de 6-7 måneder – og det har givet pote i en grad, jeg ikke selv havde turdet drømme om, fortæller en glad Christian Jespersen, der kun har oplevet to negative ting i genoptræningsfasen.

Behandlet som et nummer på hospitalet
– Aarhus Universitetshospital har behandlet mig som et nummer og bare givet mig standardsvar og præsenteret mig for ”pakkeløsninger”. De har ikke vurderet mig individuelt og set på min muskulatur osv. Derfor kontaktede jeg hurtigt på privat basis en professionel fysioterapeut, der har givet mig den rigtige behandling og de rigtige øvelser til genoptræning. Det har været rigtig godt, fortæller Jespersen, der har betalt den private behandling af egen lomme.

Der sidder alligevel noget angst et eller andet sted i kroppen. Jeg er selvfølgelig bange for, at det går galt igen.

– Christian Jespersen

Ramt af nedtur
Den anden nedtur ramte Christian kort efter han var blevet skadet, og var egentlig både naturlig og forventet. – Jeg fik en ordentlig nedtur og var egentlig klar til at give det hele op. De manglende svar fra i starten fra sygehuset var hårde at håndtere, men heldigvis tog min ven og tidligere træner i Rækker Mølle, Michael Iversen, fat i mig og fik hanket op i mig. Herfra vendte det hele – og det er kun gået fremad siden. Og så vil jeg også sige, at det gav et kæmpe mentalt boost, da Give tilbød mig en ny aftale, selv om jeg gik med krykker og vel ret beset var en lottokupon. Det var helt fantastisk og i høj graden øjenåbner til andre klubber, om hvordan man også kan lave mandskabsbehandling, understreger Christian Jespersen.

Ny aftale, nyt job
I forbindelse med den nye fandt Erhvervsklubben i HK Give Fremad en læreplads til Jespersen hos Hydroscand i Aarhus, hvor han er kommet i mesterlære. Jakob Due er afdelingsleder her – og medlem af bestyrelsen i Erhvervsklubben i Give – og på den konto fik man lavet et godt set-up for både HK Give Fremad og Christian. Dermed kom der ro på bagsmækken rent karrieremæssigt/jobmæssigt –og energien kunne vendes mod kampen om at komme tilbage på håndboldbanen.

Stadig bange – lidt!
Og der står han så nu, den hårdtskydende Skjernknægt. Han ligner sig selv godt nok, men ikke alt er helt som det plejer. – Selv om det går forrygende og jeg er langt foran lægernes skema, så sidder der alligevel noget angst et eller andet sted i kroppen. Jeg er selvfølgelig bange for, at det går galt igen. Man kan jo nemt få et slag i en duel – og hvad sker der så? Men jeg vil nu sige, at det bliver bedre for hver gang – både til træning og kamp, påpeger Christian.

Knap så meget ”kamikaze”
Skaden har dog betydet, at han rent håndboldmæssigt har været nødt til at lave om på sig selv. – Jeg har skåret kraftigt ned på ”kamikaze-aktionerne”, og jeg er i gang med at udvikle andre facetter i mit spil. Jeg vil endda vove at påstå, at jeg er blevet en bedre spiller, mere bevidst om tingene på banen, forklarer Jespersen, der vil vurdere, at han rent mentalt er 75 % klar og rent fysisk ligger på 110 %. Det sidste sagt med et stort grin og to Tarzandunk på brystkassen.

Jovist, den ”flyvende kampvogn”, som avisens sportsreporter døbte Jespersen i et kampreferat i 2013, er tilbage! Og det endda måske i en ny og bedre udgave!